Huis erven en verkopen

Op deze pagina leggen we uit met welke zaken u rekening dient te houden wanneer u het huis van uw ouders of partner erft en dat huis wilt verkopen. Een huis erven en verkopen is in veel gevallen een delicate gebeurtenis. Niet alleen zit er veel emotionele waarde in het huis dat u heeft geërfd, ook de verdeling van een erfenis kan gecompliceerde situaties creëren. Om verrassingen te voorkomen hebben we het proces van een huis erven en verkopen overzichtelijk gemaakt voor u.

1. Vul het online contactformulier in.

Wij nemen binnen een werkdag contact met u op.

 

2. Gratis taxatie

Onze makelaar komt kosteloos langs en beoordeelt uw huis op een aantal vastgestelde punten.

 

3. Snel uw geld

Binnen 2 dagen ontvangt u ons bod. Bij akkoord starten wij de aankoopprocedure. 

 

Waarom een huis erven en verkopen?

Als u een huis erft, kan het zijn dat u dat huis zelf gaat bewonen, gaat verhuren of een bepaalde periode leeg laat staan. Maar in veel gevallen zijn er gegronde redenen om de woning te verkopen. Naast emotionele redenen zijn er vaak zakelijke redenen om een geërfd huis zo snel mogelijk te verkopen. Bijvoorbeeld om de opbrengst van de verkoop van het huis te kunnen verdelen over de erfgenamen of om bestaande schulden af te lossen.
Ook kost het bezit van een geërfd huis geld in de vorm van erfbelasting en/of inkomstenbelasting. Verdere kosten kunnen zijn: onderhoud, vaste lasten, water, gas, elektriciteit en andere extra rekeningen zoals woningverzekeringen, etc. Als u dan toch al van plan was het huis te verkopen, dan kunt u dat beter zo snel mogelijk doen.

Afbetaald huis erven

Bij een geërfd huis zonder hypotheek is er uiteraard geen sprake van een restschuld. Maar ook in die situatie kost het u als erfgenaam geld. De belastingdienst verwacht namelijk binnen acht maanden na de erfenis uw belastingaangifte en dan dient u erfbelasting of hogere inkomstenbelasting te betalen. Dat geldt dus ook als u de woning niet verkoopt maar wilt behouden.

Belasting betalen over een geërfd huis

Er gelden speciale regels voor de belasting over een geërfd huis. Als u een woning erft die afbetaald is of waarop nooit een hypotheek heeft gerust en u gaat zelf in die woning wonen, dan valt die woning in box 1 (inkomsten uit werk en woning) voor de belastingen. Dit geldt als de woning uw hoofdverblijf is. Als u de woning niet zelf betrekt, dan valt die in de duurdere box 3. In alle gevallen moet u wel erfbelasting (voorheen heette dat successierechten) afdragen aan de Belastingdienst.

Wat is de waarde van het huis

Als u een huis uit een erfenis wilt verkopen, dient u eerst de waarde van het huis te bepalen. Dat kan bijvoorbeeld dienen om de hoogte van uw erfdeel te bepalen in het geval er meerdere erfgenamen zijn. Soms staat in een testament hoe de waarde van een woning moet worden bepaald. De waarde van de woning kan bepaald worden door middel van een taxatie. De waarde van het huis kan afwijken van de WOZ-waarde die u opgeeft bij de erfbelasting.
Als wij uw huis kopen, dan taxeren wij gratis het huis en doen u een bod. Dat bod is doorgaans tussen 75% en 85% van de marktwaarde. Als er geen hypotheekschuld meer op het huis rust, dan is dat bod het uiteindelijke bod.

Erfbelasting

Als u een woning erft, dan moet u daarover erfbelasting betalen aan de fiscus. Die erfbelasting wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van het huis. Daarbij wordt gekeken naar de WOZ-beschikking van het jaar waarin de woning wordt verkregen of van het daaropvolgende kalenderjaar. Dat kunt u zelf kiezen.

Als de erfgenamen het niet eens zijn met die WOZ-waarde, dan kunnen zij daartegen bezwaar maken. Zij zijn namelijk de nieuwe eigenaren en hebben daarom dezelfde rechten als de vorige eigenaar. Bezwaar maken kan door een nieuwe WOZ-beschikking aan te vragen bij de gemeente.

Op de erfbelasting zijn vrijstellingen mogelijk. De hoogte van die vrijstellingen is afhankelijk van de familierelatie tot de overledene.

Huis met hypotheek erven

Als de erfgenamen de nalatenschap onvoorwaardelijk aanvaarden, zijn zij ook aansprakelijk voor de schulden. Onder die schulden valt ook de hypotheek. De erfgenamen moeten de hypotheekverstrekker op de hoogte brengen van het overlijden.

Als u een huis erft met een hypotheekschuld, dan is de eerste vraag hoe hoog die schuld is. Voor de erfbelasting wordt de WOZ-waarde van het huis verminderd met de hoogte van de hypotheekschuld. Tevens is van belang welke hypotheekvorm er voor het huis geldt.

Hypotheekschuld lager dan waarde van huis

Als er op het geërfde huis een hypotheek rust en als die hypotheekschuld lager is dan de waarde van het huis, dan is er sprake van overwaarde en kunt u het huis desgewenst verkopen.

Als wij uw huis kopen, dan taxeren wij het huis en doen u een bod. Dat bod is doorgaans tussen 75% en 85% van de marktwaarde. Als er een hypotheekschuld op het huis rust, dan ontvangt u de koopsom minus de resthypotheek.

Eerlijk en transparant

Wij hanteren een eerlijke en transparante werkwijze, waarbij we nergens geheimzinnig over doen. Na de taxatie brengen wij een bod uit tussen de 75% en 85% van de marktwaarde van uw woning. Wij verkopen uw huis daarna met winst door. U heeft geen gedoe met de verkoop en ontvangt het geld op zeer korte termijn op uw rekening. U bent geen kosten kwijt aan een makelaar of notaris, wij nemen de onkosten voor onze rekening. Sinds 2004 zijn wij al actief in de vastgoedsector waar we bekend staan als een betrouwbare partner. We kopen huizen in heel Nederland, dus ook bij u in de buurt. Een afbetaald huis erven is dus een goede reden om contact met ons op te nemen.

Snelle reactie

Woning aanmelden

Vul uw gegevens in of mail ons direct via info@directhuisverkopen.com

Wij nemen binnen één werkdag contact op met u.

Directhuisverkopen.com

Snel uw geld & geen bijkomende kosten!

Verkoop uw woning met Directhuisverkopen.com

Heeft u interesse in de dienstverlening van Directverhuiskopen.com? U bent bij ons verzekerd van een snelle en professionele afhandeling van de verkoop van uw huis.

U betaalt geen bijkomende kosten en bent binnen een week van uw woning af. Wij kopen huizen in heel Nederland op, dus ook bij u in de regio.

Neem contact met ons op door het online contactformulier in te vullen. Binnen een werkdag ontvangt u onze reactie. Heeft u vragen over onze service? U kunt ons direct bereiken door te mailen naar info@directhuisverkopen.com.

Wij helpen u graag verder als u direct uw huis wilt verkopen.