Huis erven en verkopen

Direct een bod op uw huis!

Op deze pagina leggen we uit met welke zaken u rekening dient te houden wanneer u het huis van uw ouders of partner erft en dat huis wilt verkopen. Een huis erven en verkopen is in veel gevallen een delicate gebeurtenis.

Niet alleen zit er veel emotionele waarde in het huis dat u heeft geërfd, ook de verdeling van een erfenis kan gecompliceerde situaties creëren. Om verrassingen te voorkomen hebben we het proces van een huis erven en verkopen overzichtelijk gemaakt voor u.

1. Vul het online contactformulier in
Wij nemen binnen een werkdag contact met u op.
2. Gratis taxatie
Onze makelaar komt kosteloos langs en beoordeelt uw huis op een aantal vastgestelde punten.
3. Snel uw geld
Binnen 2 dagen ontvangt u ons bod. Bij akkoord starten wij de aankoopprocedure.

Waarom een huis erven en verkopen?

Als u een huis erft, kan het zijn dat u dat huis zelf gaat bewonen, gaat verhuren of een bepaalde periode leeg laat staan. Maar in veel gevallen zijn er gegronde redenen om de woning te verkopen. Naast emotionele redenen zijn er vaak zakelijke redenen om een geërfd huis zo snel mogelijk te verkopen. Bijvoorbeeld om de opbrengst van de verkoop van het huis te kunnen verdelen over de erfgenamen of om bestaande schulden af te lossen.

Ook kost het bezit van een geërfd huis geld in de vorm van erfbelasting en/of inkomstenbelasting. Verdere kosten kunnen zijn: onderhoud, vaste lasten, water, gas, elektriciteit en andere extra rekeningen zoals woningverzekeringen, etc. Als u dan toch al van plan was het huis te verkopen, dan kunt u dat beter zo snel mogelijk doen.

Direct een bod op uw huis!

Meer weten over het erven en direct verkopen van een huis?

Huis erven met hypotheek: wat te doen?

Wanneer u een huis erft waar een hypotheek op is afgesloten, zijn er een aantal belangrijke punten waar u rekening mee moet houden. Als u de erfenis namelijk onvoorwaardelijk accepteert, betekent dit ook dat u aansprakelijk bent voor de schulden. Een hypotheek is uiteraard ook een schuld en zou in dit geval op uw naam komen te staan. Soms is er een overlijdensrisicoverzekering aan de hypotheek verbonden. Deze kunt u laten uitkeren en daarmee een deel of de gehele hypotheek aflossen. Er wordt ook erfbelasting verrekend bij het erven van een huis. Hierbij gaan we uit van de WOZ-waarde van de woning min de hypotheekschuld. Voor vragen over het erven van een huis met hypotheek kunt u altijd bij de hypotheekverstrekker terecht. Deze kan u meer vertellen over de gevolgen van het erven van het huis. Wilt u het huis na het erven snel verkopen? Dan kunt u contact opnemen met Directhuisverkopen.com.

Huis erven zonder hypotheek: wat te doen?

Een afbetaald huis erven is financieel gezien een stuk gunstiger. Er wordt nog wel erfbelasting over het geërfde huis geïnd, maar de hypotheek hoeft u niet meer af te lossen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. Er zijn echter ook vaste lasten die door blijven lopen, denk aan gas, water en licht. Wanneer u niet van plan bent om in het geërfde huis te gaan wonen, zijn deze kosten onnodig. Bij Directhuisverkopen.com kunt u het huis dan snel verkopen. Binnen enkele weken is de verkoop geregeld. Wij bieden u een bedrag van 80 tot 85% van de marktwaarde. U zit niet langer met dubbele lasten en krijgt direct toegang tot een mooi bedrag, afhankelijk van de waarde van het huis.

Hoe verkoop ik snel een geërfd huis?

Na het erven van een (afbetaald) huis loopt u waarschijnlijk al snel tegen een dilemma aan. U bezit namelijk al een huis en heeft geen reden om te verhuizen naar het huis dat u geërfd heeft. Ondertussen komen er wel veel kosten voor uw rekening, waaronder de erfbelasting en de vaste lasten (waaronder de eventuele hypotheek). In dat geval is het verstandig om het geërfde huis snel te verkopen. Dat kan via Directhuisverkopen.com. Wij bieden u 80 tot 85% van de marktwaarde van het huis. Dat is misschien minder dan u ervoor kunt krijgen als u veel geduld hebt en de vaste lasten kunt afdragen. Maar als u het huis niet snel verkoopt, kunnen deze kosten ook een zware last op uw eigen financiële situatie vormen. Wij regelen de verkoop binnen enkele weken, zodat u snel van de onnodige kosten verlost bent en een mooi bedrag op uw rekening ontvangt.

Belasting betalen over een geërfd huis

Er gelden speciale regels voor de belasting over een geërfd huis. Als u een woning erft die afbetaald is of waarop nooit een hypotheek heeft gerust en u gaat zelf in die woning wonen, dan valt die woning in box 1 (inkomsten uit werk en woning) voor de belastingen. Dit geldt als de woning uw hoofdverblijf is. Als u de woning niet zelf betrekt, dan valt die in de duurdere box 3.

In alle gevallen moet u wel erfbelasting (voorheen heette dat successierechten) afdragen aan de Belastingdienst.

Wat is de waarde van het huis

Als u een huis uit een erfenis wilt verkopen, dient u eerst de waarde van het huis te bepalen. Dat kan bijvoorbeeld dienen om de hoogte van uw erfdeel te bepalen in het geval er meerdere erfgenamen zijn.

Soms staat in een testament hoe de waarde van een woning moet worden bepaald. De waarde van de woning kan bepaald worden door middel van een taxatie. De waarde van het huis kan afwijken van de WOZ-waarde die u opgeeft bij de erfbelasting.

Als wij uw huis kopen, dan taxeren wij gratis het huis en doen u een bod. Dat bod is doorgaans tussen 75% en 85% van de marktwaarde. Als er geen hypotheekschuld meer op het huis rust, dan is dat bod het uiteindelijke bod.

Een huis erven van ouders, verwanten of vrienden

Als u een woning erft, dan moet u daarover erfbelasting betalen aan de fiscus. Die erfbelasting wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van het huis. Daarbij wordt gekeken naar de WOZ-beschikking van het jaar waarin de woning wordt verkregen of van het daaropvolgende kalenderjaar. Dat kunt u zelf kiezen.

Als de erfgenamen het niet eens zijn met die WOZ-waarde, dan kunnen zij daartegen bezwaar maken. Zij zijn namelijk de nieuwe eigenaren en hebben daarom dezelfde rechten als de vorige eigenaar. Bezwaar maken kan door een nieuwe WOZ-beschikking aan te vragen bij de gemeente.

Op de erfbelasting zijn vrijstellingen mogelijk. De hoogte van die vrijstellingen is afhankelijk van de familierelatie tot de overledene.

Met broers en zussen samen erven of geërfd huis uitkopen?

U kunt uw broers, zussen of familie uitkopen bij de erfenis van een woning. Wel moet u er samen uitkomen. Als een erfgenaam bijvoorbeeld zelf in de woning wil wonen, zult u in gesprek moeten gaan. Hieronder vind u meer informatie over het uitkopen uw broers, zussen of familie. Advies nodig? Neem dan contact met ons op.

Wilt u zelf in het geërfde huis van uw ouders wonen? Of verkoopt u het geërfde huis? Wij kopen uw huis graag op. Interessante woningen kopen wij zelfs binnen een week!

Huis met hypotheek erven

Als de erfgenamen de nalatenschap onvoorwaardelijk aanvaarden, zijn zij ook aansprakelijk voor de schulden. Onder die schulden valt ook de hypotheek. De erfgenamen moeten de hypotheekverstrekker op de hoogte brengen van het overlijden.

Als u een huis erft met een hypotheekschuld, dan is de eerste vraag hoe hoog die schuld is. Voor de erfbelasting wordt de WOZ-waarde van het huis verminderd met de hoogte van de hypotheekschuld. Tevens is van belang welke hypotheekvorm er voor het huis geldt.

Hypotheekschuld lager dan waarde van huis

Als er op het geërfde huis een hypotheek rust en als die hypotheekschuld lager is dan de waarde van het huis, dan is er sprake van overwaarde en kunt u het huis desgewenst verkopen.

Als wij uw huis kopen, dan taxeren wij het huis en doen u een bod. Dat bod is doorgaans tussen 80% en 85% van de marktwaarde. Als er een hypotheekschuld op het huis rust, dan ontvangt u de koopsom minus de resthypotheek.

Huis erven met aflossingsvrije hypotheek

Een woning met een aflossingsvrije hypotheek geërfd? Of bezitten uw ouders een huis met een aflossingsvrije lening? Aan een aflossingsvrije hypotheek erven, hangen vaak consequenties. Uiteraard wilt u de financiële en fiscale gevolgen goed in kaart brengen.

U erft een woning met een aflossingsvrije hypotheek. Dit houdt in dat de schuld op het huis niet werd afgelost. De rente werd wel iedere maand betaald.  Na een periode van 20 tot 30 jaar dient het resterende hypotheekbedrag betaald te worden. De restschuld kan  behoorlijk opgelopen zijn. Als u geen financiële middelen heeft om deze eindafrekening te betalen, is een snelle verkoop van uw geërfde woning een perfecte oplossing.

Overlijdensrisicoverzekering wel of niet?

Let op! Indien de ouders geen overlijdensrisicoverzekering hebben afgesloten, loopt u als erfgenaam het risico op een grote restschuld. Een overlijdensrisicoverzekering is vaak verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker.

Als u de erfenis met deze lening accepteert kunt u in principe aansprakelijk gesteld worden voor de resterende schulden. Wanneer er een overlijdensrisicoverzekering is afgelegd, kunt u vaak een deel aflossen en soms zelfs de hypotheek in zijn geheel.  Neem contact op om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Hypotheek nemen voor een aflossingsvrije hypotheek

Wanneer u het huis erft met de resterende schuld, en u het niet meteen kunt betalen. Kunt u er voor kiezen om een hypotheek af te sluiten op deze aflossingsvrije hypotheek. Let op! Overleg goed met u notaris  voordat u deze beslissing maakt. Beschikt u over voldoende financiële draagkracht? Wellicht is verkopen van het huis een betere optie. Neem ook hiervoor contact op met verschillende specialisten, zoals een makelaar, financieel adviseur en de notaris.

Beneficiaire aanvaarden

Beneficiaire aanvaarden wil zeggen dat u nog niet zeker weet of u de erfenis wilt accepteren. Accepteer uw erfenis pas als dit in uw voordeel is. U mag tijdens deze procedure niets uitvoeren in de naam van de overledene. Wanneer u dit wel doet heeft u de kans om alsnog aansprakelijk te worden gesteld. Dit betekent dus ook dat u de schulden accepteert.

Eerlijk en transparant

Wij hanteren een eerlijke en transparante werkwijze, waarbij we nergens geheimzinnig over doen. Na de taxatie brengen wij een bod uit tussen de 80% en 85% van de marktwaarde van uw woning. Wij verkopen uw huis daarna met winst door. U heeft geen gedoe met de verkoop en ontvangt het geld op zeer korte termijn op uw rekening. U bent geen kosten kwijt aan een makelaar of notaris, wij nemen de onkosten voor onze rekening. Sinds 2004 zijn wij al actief in de vastgoedsector waar we bekend staan als een betrouwbare partner. We kopen huizen in heel Nederland, dus ook bij u in de buurt. Een afbetaald huis erven is dus een goede reden om contact met ons op te nemen.

Afbetaald huis erven

Bij het erven van een afbetaald huis is er uiteraard geen sprake van een restschuld. Maar ook in die situatie kost het u als erfgenaam geld. De belastingdienst verwacht namelijk binnen acht maanden na de erfenis uw belastingaangifte en dan dient u erfbelasting of hogere inkomstenbelasting te betalen. Dat geldt dus ook als u de woning niet verkoopt maar wilt behouden.

Snelle reactie
Woning aanmelden
Wij nemen binnen één werkdag contact op met u.
Directhuisverkopen.com
Snel uw geld & geen 
bijkomende kosten!

Directhuisverkopen.com helpt u graag verder

Wilt u uw huis verkopen en terughuren? U bent bij ons verzekerd van een snelle en professionele afhandeling van de verkoop van uw huis.

U betaalt geen bijkomende kosten en bent binnen een week van uw woning af. Wij kopen huizen in heel Nederland op, dus ook bij u in de regio.

Neem contact met ons op door het online contactformulier in te vullen. Binnen een werkdag ontvangt u onze reactie. Heeft u vragen over onze service? U kunt ons direct bereiken door te mailen naar info@directhuisverkopen.com.

Wij helpen u graag verder als u direct uw huis wilt verkopen.
crossmenu