Rabobank: Huizenprijzen opnieuw gestegen, vertrouwen in woningmarkt daalt

Direct een bod op uw huis!
1. Vul het online contactformulier in
Wij nemen binnen een werkdag contact met u op.
2. Gratis taxatie
Onze makelaar komt kosteloos langs en beoordeelt uw huis op een aantal vastgestelde punten.
3. Snel uw geld
Binnen 2 dagen ontvangt u ons bod. Bij akkoord starten wij de aankoopprocedure.

In het tweede kwartaal van 2018 werden opnieuw minder huizen verkocht, enkel in de provincie Groningen werd een klein plusje genoteerd. Voor de meeste regio’s lijkt dit een normalisering na recordjaar 2017. Maar in en rond de Randstad lijken krapte en hoge prijzen de markt parten te spelen. Rabo-econoom Christian Lennartz stelt dat de hoge huizenprijzen het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt ondermijnen.
Mede daardoor stelt de Rabobank hun verkoopverwachting naar beneden bij tot 225.000 verkopen in 2018 en 220.000 verkopen in 2019. In heel Nederland lagen de prijzen in het tweede kwartaal 8,8 procent hoger dan een jaar eerder, een iets kleinere stijging dan in het eerste kwartaal
Toch noopt dat ons ertoe om de prijsvoorspelling naar boven bij te stellen: Rabo gaat uit van een prijsstijging van 8,7 procent voor 2018 in plaats van 8,0 procent
Voor 2019 gaan we uit van een prijsstijging van 7,0 procent, waarmee medio volgend jaar een gemiddeld huis in Nederland meer dan 300.000 euro zal kosten
Door de hoge prijsstijgingen neemt de totale Nederlandse hypotheekschuld sneller toe, net als het aantal Nederlanders dat (bijna) maximaal leent. De hoge prijzen zorgen er mede voor dat het vertrouwen van Nederlanders in de woningmarkt afneemt.

Inmiddels zeggen méér Nederlanders dat het een ongunstig moment is om te kopen, dan een gunstig moment. Ook een eventuele toekomstige rentestijging kan voor een lagere vraag naar koopwoningen zorgen. Toch lijkt de druk nog niet snel van de ketel: het aantal nieuwbouwvergunningen is in het eerste halfjaar afgenomen en blijft ruim onder een niveau waarmee de toekomstige huishoudensgroei kan worden bijgebeend.
Meer mensen geven aan dat het een ongunstige tijd is om een huis te kopen. Samen met het gebrek aan keuze voor zowel starters als doorstromers leidt dit volgens de econoom naar verwachting tot minder woningverkopen.
Ook is de Rabobank somber over de nieuwbouwmarkt. "Het gebrek aan huizen is een van de belangrijkste factoren achter de problemen op de woningmarkt", aldus Lennartz. Hij wijst op onder meer de daling van het aantal verleende nieuwbouwvergunningen in de afgelopen maanden.
Tussen april en juni dit jaar werden volgens Rabo in Nederland in totaal 52.930 huizen verkocht, bijna zesduizend minder dan een jaar eerder. Net als in de eerste drie maanden van dit jaar liep het aantal verkopen vooral terug in de vier grote steden en de provincies waarin die liggen. Alleen in Groningen was sprake van een toename.

huizenprijzen stijgen
huizenprijzen stijgen

Video van Rabobank-economen Christian Lennartz en Nic Vrieselaar over de laatste trends op de Nederlandse woningmarkt:

Snelle reactie
Woning aanmelden
Wij nemen binnen één werkdag contact op met u.
Directhuisverkopen.com
Snel uw geld & geen 
bijkomende kosten!
WIJ DOEN DIRECT EEN BOD OP UW WONING
Directhuisverkopen.com helpt u graag verder
Wilt u uw huis verkopen en terughuren? U bent bij ons verzekerd van een snelle en professionele afhandeling van de verkoop van uw huis.

U betaalt geen bijkomende kosten en bent binnen een week van uw woning af. Wij kopen huizen in heel Nederland op, dus ook bij u in de regio.

Neem contact met ons op door het online contactformulier in te vullen. Binnen een werkdag ontvangt u onze reactie. Heeft u vragen over onze service? U kunt ons direct bereiken door te mailen naar info@directhuisverkopen.com.

Wij helpen u graag verder als u direct uw huis wilt verkopen.
Copyright Directhuisverkopen.com – 2021
Website door Webbedrijf

homeenvelopephone-handsetcrossmenu