Oversluitmarkt neemt fors toe in eerste halfjaar van 2018

By Directhuisverkopen

j

29 juli 2018

Oversluitmarkt neemt fors toe in eerste halfjaar van 2018

Hieronder beschrijven wij graag hoe het gesteld is met de oversluitmarkt.

Vrijwel alle starters, doorstromers en oversluiters kiezen in het tweede kwartaal voor zekerheid: een rente die langdurig vaststaat (15 tot 20 jaar).
Want als de rente omhoog gaat, kiezen kopers ervoor om versneld hun aanvraag in te dienen, om nog verdere renteverhogingen voor te zijn. En de onzekerheid over de acceptatie die de snelheid met zich meebrengt, leidt er ook toe dat toekomstige kopers er soms voor kiezen bij meerdere geldverstrekkers een aanvraag in te dienen.

Oversluiten
De eerste 6 maanden van 2018 zijn er steeds meer hypotheekaanvragen gedaan (gemeten vanaf 2011). De stijging in het tweede kwartaal is vooral toe te rekenen aan 34% meer oversluitingen. Ten opzichte van 2016 en 2017 kiest de oversluiter nóg vaker voor een langere rentevaste periode.

Daarnaast wordt er ook steeds meer overgesloten, weet de Rabobank. Ook hier geldt dat de stijgende rentes voor haast zorgen. Nu de rentes nog relatief laag zijn kan het zeker voor mensen bij wie de huidige rentevaste periode nog maar een paar jaar loopt aantrekkelijk zijn om over te sluiten.
Gemiddeld wordt 3,5 keer het inkomen als hypotheek genomen, voor een starter is dit 4x het (gezamenlijke) jaarinkomen. In bijna de helft van de hypotheekaanvragen wordt gekozen voor een (deels) aflossingsvrije hypotheek. Bij 30% van de aanvragen is meer dan 50% aflossingsvrij.