Niemand wil erfbelasting afbetalen, kunt u daarom het huis op de naar van de kinderen laten zetten? Er bestonden dan ook tot 2010 manieren om deze belasting te ontduiken na het overlijden van bijvoorbeeld je ouders. Sindsdien is dat voordeel volledig weggevallen. Dit is vooral omdat de fiscus hier niet blij mee was. Is het nu nog voordelig op het huis van de ouders op naam van de kinderen te zetten.
Het is erg ingewikkeld om het huis van de ouders op naam van de kinderen te zetten. De ouders verkopen of schenken hun kinderen dan de woning. Hierbij moet overdrachtsbelasting betaald worden. Wanneer de ouders het schenken, moet er ook schenkingsbelasting afbetaald worden. Daarnaast moeten de nieuwe eigenaren, de kinderen, een vermogensbelasting betalen over de woning. Voor hun woongenot betalen de ouders ook nog eens een belasting voor het woonrecht, beter bekend als vruchtgebruik.
Het voordeel zat hem in de waardestijging van de woning. Bij de overdracht of de schenking van het huis kostte het huis bijvoorbeeld 2 ton. Dit kon bij het overlijden van de ouders het dubbele waard zijn. De kinderen zijn al eigenaar van het huis en hoeven dus geen erfbelasting te betalen. De fiscus loopt hier een heleboel geld door mis. Dit is daarom dus een slimme manier als u interesse in het huis heeft.
Sinds 2010 is deze manier niet meer voordelig. Er geldt nu namelijk dat de waarde van het huis bepalend is. De waarde die men hiervoor neemt is die van het moment dat de ouders overlijden. Over de waardestijging van het huis moeten de kinderen dus alsnog erfbelasting betalen. Bedragen onder de €118.000 zorgen voor 10% belastingtarief. Bedragen die hoger dan dat zijn komen overeen met 20%. In alle gevallen geldt wel dat er €19.000 belastingvrij is. De erfbelasting bij het overlijden van je ouders kun je tegenwoordig niet meer ontkomen.