Huizenkoper de dupe van naderend verbod op gasaansluiting

By Directhuisverkopen

j

28 april 2018

NVB wil snel verbod op gasaansluiting bij nieuwbouw

Huizenkopers zijn de klos als volgend jaar wordt verboden huizen te bouwen met gasaansluiting. De bestaande ontwerpen voor nieuwbouw zijn nog niet geschikt voor gasloze alternatieven voor de cv-ketel, zegt Vereniging Eigen Huis (VEH). Als je in dat soort huizen moderne verwarmingssystemen aanlegt, zorgt dat voor problemen.

De belangenvereniging reageert op een voorstel van NVB-Bouw. De organisatie voor bouwondernemers deed een oproep om gasaansluitingen bij nieuwbouw volgend jaar te verbieden. “Wij kijken daar anders tegenaan”, laat de la Porte weten. De bouwsector werkt volgens hem vaak met “traditionele” concepten, die in de loop van jaren zijn uitgedacht. Als je in dat soort huizen moderne verwarmingssystemen aanlegt, zorgt dat voor problemen. “Natuurlijk is de energietransitie belangrijk, maar wij vinden dat je de consument niet mag opzadelen met problemen die ontstaan als je te gehaast overstapt op een nieuw systeem”, aldus De la Porte.

NVB-Bouw ziet de overstap op gasvrije woningen juist met vertrouwen tegemoet. Veel bouwondernemers leveren tegenwoordig huizen zonder gasaansluiting op, zei voorzitter Piet Adema. Als het verbod voor iedereen geld dan gelden voor iedereen dezelfde voorwaar5den, betoogde Adema. De overheid schaft de verplichting om nieuwbouwwoningen op het gasnet aan te sluiten in juli 2018 af. Per gemeente dreigen er nu andere regels te komen, aldus Adema.