Betere hypotheek voorwaarden vanwege beter energielabel • directhuisverkopen.com

  • Betere hypotheek voorwaarden vanwege beter energielabel

   De regels voor het verkrijgen van een hypotheek worden steeds scherper. Voorheen kon er nog meer geleend worden dan de waarde van de woning. Dat was ideaal, want zo kon vaak (een gedeelte van) de overdrachtsbelasting betaald worden of de hypotheekadviseur. Vanaf 2018 kan er maximaal 100% van de woningwaarde worden geleend, maar het verkrijgen van een hoge hypotheek kan nog wel eens lastig zijn. Toch is dit vaak cruciaal omdat de huizenprijzen de laatste paar jaar ook door het dak zijn gegaan. Dat komt enerzijds door de vraag en het beperkte aanbod maar anderzijds ook door de lage rentestand. De maandelijkse lasten kunnen door het hoge leenbedrag helaas desondanks hoger uitvallen dan je zou denken. Met een verbeterd energielabel is er toch een voordeel te behalen.

   Waarom lagere rente met een beter energielabel

   Het uitgangspunt is duidelijk: wie een beter energielabel heeft, krijgt in beginsel met lagere energielasten te maken. Sommige duurzame hypotheekverstrekkers bieden klanten daarbij soms een voordeel met een lager rentetarief. De maandlasten zijn namelijk lager door een verlaagd energieverbruik en hypotheekverstrekkers met een duurzaam oogmerk belonen dat nog eens extra. Een voorbeeld hiervan is de Triodosbank, die bij elke stap op de schaal van het energielabel 0,1% rentepuntkorting geeft. Dat komt overeen met zo’n € 700 per jaar per € 100.000 tussen het slechtste en het beste energielabel. Ongeveer de helft van de klanten met een Triodos hypotheek hebben mede hierdoor duurzame investeringen in de woning gedaan om het label te verbeteren. Ook groene energieprijzen kunnen voordelig uitvallen meldt Goedkoopste-Energieverancier.net. Er wordt niet per definitie een korting gegeven ten opzichte van grijze stroom, maar wie het milieu als één van de pijlers heeft kan vaak hier nog winst te behalen door te kiezen voor echt groen. Bovendien ook nog een grote kans dat er goedkopere (groene) aanbieders zijn, dan degene waar nou stroom en gas bij wordt afgenomen

   Oude huizen standaard een lagere energielabel

   Woningen die gebouwd zijn voor 1930 krijgen in bijna alle gevallen te maken met een slechter energielabel. Het slechtste energielabel is G en het beste energielabel is A. Om hiervoor in aanmerking te komen zal er het een en ander bewezen moeten worden hoe de woning energiezuiniger is gemaakt. Dan kan bijvoorbeeld door het vervangen van ramen en kozijnen door de meest zuinige (HR++ glas) en kunststof kozijn, maar ook door de isolatie van muren, vloer en daken. Positieve keerzijde van de investeringen hierin zijn dat de waarde van de woning toeneemt. Immers de bewoners zullen minder stookkosten hebben door de verbeterde isolatie.

   About thr author : Maikel